Chute ÁzieCestovanieKultúra

Milujete likéry? Baijiu musíte ochutnať!

Baijiu je najpredávanejším likérom na svete, ale aj tak ste ho pravdepodobne nikdy neochutnali. Tento nápoj pochádza z Východnej Ázie a v Európe je len málo miest, kde by ste ho našli.

Čínsky národný poklad

Tak ako je pre Nemecko charakteristické pivo, pre Taliansko víno, pre Rusko vodka, tak v Číne je to práve baijiu. Tento likér je považovaný za národný nápoj

Baijiu je číry likér, ktorý sa najčastejšie destiluje z ciroku, ale môže sa vyrábať aj z ryže, pšenice, kukurice či prosa. Baijiu predstavuje rozmanitú škálu nápojov a jeho chuť sa môže výrazne líšiť.

Ak čakáte, že baijiu bude mať znaky tradičného likéru, mýlili ste sa. Tak ako v každej krajine aj v Číne sú dostupné rôzne druhy likérov, no baijiu sa výrazne odlišuje hlavne jednou vecou. Oproti iným likérom obsahuje baijiu vysoké percento alkoholu. Zvyčajne obsahuje 40% až 60% alkoholu a  jeho pitie preto rozhodne nie je pre slabé povahy. 

Tak ako tequila alebo gin aj baijiu má svoje triedy. Tie sú rozdelené podľa toho, ako ľuďom voňajú. Zdroje sa pri klasifikácií tried nezhodujú. Viacero zdrojov uvádza štyri základné špecifikácie, ktorými sú: ľahká, ťažká, ryžová a omáčková aróma. Iné zdroje polemizujú o tom, že tried je viac. Známych je teda aj týchto šesť: medová, hustá, ľahká, vrstvená, ryžová a omáčková vôňa. 

Flaše s nápojom baijiu
Flaše s nápojom baijiu (Zdroj obrázku – Wikimedia / Xiaomage de)

Prečo je baijiu také populárne?

V žiadnom prípade nejde o nový druh alkoholu. Baijiu za svoju popularitu vďačný najmä bohatej histórií. Archeologické nálezy objavili, že systematický proces výroby začal už počas dynastie Han (202 pred K. – 220 n.L.). Výroba baijiu sa neustále zdokonaľovala a výrazne pomohol aj technologický pokrok. Výrobný proces pozostáva z piatich krokov: naparovania, fermentácie, destilácie, dozrievania a miešania. 

Dnes sa baijiu v Číne pije pri rôznych príležitostiach ako sú oslavy, svadby, bankety alebo pohreby. Jeho produkcia je väčšia ako tequily, vína,vodky a ginu dohromady. Každoročne sa vyprodukuje okolo 10 biliónov litrov baijiu.

Baijiu obľubujú starší i podnikatelia
Baijiu obľubujú starší i podnikatelia (Zdroj obrázku – Flickr / Marko Kudjerski)

Baijiu a Európa 

Napriek tomu, že má baijiu miliardovú základňu v Číne, nepodarilo sa tento nápoj presadiť na západe. Za tento fakt môže najmä jeho odlišná chuť, na ktorú ľudia nie sú zvyknutí. Napríklad slovenská borovička je obľúbeným alkoholickým nápojom v tisíckach domácností po celom Slovensku, no taktiež nie je expandovaná vo veľkých množstvách do zahraničia. Podobne je to aj s baijiu. Ľudia, ktorí tento nápoj ochutnali prvýkrát popísali jeho chuť ako divnú. Prirovnávajú ju k zhnitému ovociu alebo smradľavým ponožkám. 

Na Slovensku by ste baijiu hľadali len ťažko a preto v prípade, že tento nápoj túžite ochutnať zostávajú vám tri možnosti. Prvou je vyhľadanie ázijského baru v niektorej z Európskych metropolí a dúfať, že ho tam budú servírovať. Druhou možnosťou je poprosiť niekoho, kto cestuje do Číny, aby vám jednu fľašu priniesol. Alkohol sa z Číny môže vyvážať, ale len vo veľmi malom množstve. Poslednou možnosťou je urobiť si dovolenku a Čínu navštíviť osobne. Budete tak môcť vyskúšať nielen baijiu, ale aj iné úžasné nápoje a jedlá, ktoré sa predávajú len tu. 

V prípade, že sa rozhodnete pre jednu z možností a baijiu ochutnáte alebo ste už ochutnali určite nám do komentáru napíšte váš názor na jeho chuť.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Back to top button