Chute Ázie

TOP 5: Najdrahšie jedlá ázijskej kuchyne

Dovolenka v Ázii sa môže zmeniť na úžasný gastro zážitok. Kým v pouličných stánkoch väčšinou natrafíte na jedlá, o ktorých by sa nám na Slovensku ani len nesnívalo, existujú tiež pokrmy, ktorých ceny vás poriadne šokujú. V našom článku sme si pre vás pripravili zoznam najdrahších jedál ázijskej kuchyne.

Wagyu steak

V najluxusnejších ázijských reštauráciách si môžete vychutnať Wagyu steak, ktorý je najvyššou triedou japonského hovädzieho mäsa. To sa získava z japonských plemien hovädzieho dobytka – Japanese Black, Japanese Polled, Japanese Brown a Japanese Shorthorn. To sa chová a kŕmi v určených oblastiach Japonska, cena za 1kg sa môže pohybovať až na hranici 1000 eur.

Wagyu steak (zdroj obrázku: canva.com)
Wagyu steak (zdroj obrázku: canva.com)

Huby Matsutake 

Medzi ázijské lahôdky určite patria huby matsutake, ktoré rastú len v borovicových lesoch v Japonsku, Číne alebo Kórei. Tieto huby sú veľmi vzácne, pretože nikdy nerastú na tom istom mieste dvakrát. Typickým je pre nich ich nezameniteľná vôňa a chuť, kvôli ktorým sú často označované aj za “kráľa húb”. V Japonsku za kilo húb Matsutake môžete zaplatiť až 1 000 eur.

Huby Matsutake s ryžou (zdroj obrázku: canva.com)
Huby Matsutake s ryžou (zdroj obrázku: canva.com)

Ryba Fugu 

Japonské jedlo z ryby blaničky, ktorá je veľmi jedovatá vyhľadávajú gurmáni z celého sveta. Kvôli prísne kontrolovanému chovu a špeciálnej príprave sa cena za fugu môže vyšplhať až na 1 000 eur za porciu. Reštaurácie, ktoré rybu fugu podávajú, musia mať k predaju licenciu a tento pokrm môžu pripravovať len kuchári po absolvovaní dvojročného kurzu. Vychutnať si ju však môžete len v Ázii a vybraných reštauráciách v USA, pretože jej predaj a príprava sú v Európskej Únii zakázané. 

Pokrm z ryby fugu (zdroj obrázku: canva.com)
Pokrm z ryby fugu (zdroj obrázku: canva.com)

Čítajte tiež: Ázijské jedlá, ktoré vám zdvihnú žalúdok

Je tiež známa ako “Bird’s nest soup” a populárna je najmä v Číne. Číňania veria, že okrem lahodnej chuti má polievka z vtáčích hniezd aj viacero pozitívnych vplyvov na ľudské telo. Po jej konzumácii sa vraj ľuďom skvalitní pleť, posilní imunitný systém a pomôcť by mala aj v prípade dýchacích ťažkostí alebo pri hojení rán.

Základ polievky tvoria lepkavé vtáčie sliny, z ktorých si vtáci stavajú hniezda. K vareniu sa využívajú len vtáčie hniezda Salangany, ktoré sú však veľmi drahou komoditou a ťažko sa zháňajú, pretože si vtáci stavajú hniezda v jskyniach vo výške. Po uvarení pripomína polievka pokazené želé a jej cena za porciu sa pohybuje na úrovni 50 až 100 eur.

Bird's nest soup (zdroj obrázku: canva.com)
Bird’s nest soup (zdroj obrázku: canva.com)

Almas Kaviár 

Kaviár je všeobecne veľmi drahý, avšak kaviár Almas patrí medzi svetovo najdrahší a najlepší zároveň. Jeho kilová plechovka stojí približne 30 000 eur, čo ho robí skutočne exkluzívnym. Malé jantárové vajcia pochádzajú z rýb Beluga Sturgeon, ktoré sa vyskytujú len veľmi málo.

Almas kaviár (zdroj obrázku: canva.com)
Almas kaviár (zdroj obrázku: canva.com)

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button