Chute ÁziePikošky

Škorpión, tarantula, či kobylky? Pre niektorých fuj v Ázii delikatesa

Ázijská kuchyňa ponúka množstvo nezvyčajných pokrmov a najmä živočíchov, ktoré chutia oveľa lepšie ako vyzerajú. Ochutnali by ste ich aj vy? Prinášame vám stručný prehľad tých najviac odpudivých.

Kobylky a cvrčky

V minulosti boli pokrmom thajských roľníkov na ryžových poliach, ktorí si ich nosili domov a vyprážali, aby z nich vytvorili chutné sústo. Neskôr sa tento trend rozšíril medzi ľudí a dnes predavačov vyprážaných kobyliek, či cvrčkov nájdete vo viacerých ázijských krajinách. Kým turisti väčšinou s konzumáciou váhajú, domáci obyvatelia jedia vyprážané kobylky a cvrčky na bežnej báze. Majú totiž vysoký obsah bielkovín, minerálov a vitamínov, vďaka čomu sú považované za zdravý pokrm.  

Kým niektorí sa pavúkov boja, v iných kútoch sveta ich s radosťou konzumujú (zdroj obrázku: canva.com)
Kým niektorí sa pavúkov boja, v iných kútoch sveta ich s radosťou konzumujú (zdroj obrázku: canva.com)

Tarantula 

Hitom je najmä v Kambodži, kde sa dostala na jedálny lístok po tom, čo kambodžskí ľudia hladovali a tak konzumovali všetko čo našli. Tarantule zostali natoľko obľúbené, že si na nich radi pochutnávajú aj dnes. Pavúky veľké ako dlaň sa väčšinou vyprážajú na cesnaku a soli, pričom nožičky zostávajú krásne chrumkavé a brucho mäkké a mazľavé. Ak budete mať možnosť, zatvorte oči a určite vyskúšajte.  

Škorpióna vyskúšajú ochutnať len tí najodvážnejší (zdroj obrázku: canva.com)
Škorpióna vyskúšajú ochutnať len tí najodvážnejší (zdroj obrázku: canva.com)

Škorpión 

Niekomu chutí ako hranolky a iní jeho chuť prirovnávajú ku kuraťu, nie každý je však dostatočne odvážny, aby ho vyskúšal. Väčšinou sa škorpióny predávajú vyprážané, čím sa neutralizuje ich jed. Populárne sú najmä v Číne, Thajsku, Laose alebo Vietname

Chobotnicu si na rôzne spôsoby vychutnáte aj na Slovensku (Zdroj obrázku: canva.com)
Chobotnicu si na rôzne spôsoby vychutnáte aj na Slovensku (Zdroj obrázku: canva.com)

Chobotnice 

Pravdepodobne mnohých z vás prekvapí, že sa v tomto rebríčku objavili aj chobotnice, keďže vychutnať si ich môžete už aj vo viacerých reštauráciách na Slovensku. Kým u nás sú chobotnice pred podávaním riadne spracované v Japonsku, či v Južnej Kórei sa konzumujú živé. Aktuálne proti tejto praxi prebieha niekoľko protestných diskusií, pretože niektorí odborníci tvrdia, že chobotnice môžu cítiť bolesť a preto je krájanie ich tela zaživa brutálnym zážitkom. 

Kuracie paprčky sú skutočnou pochúťkou (zdroj obrázku: canva.com)
Kuracie paprčky sú skutočnou pochúťkou (zdroj obrázku: canva.com)

Kuracie paprčky

V Ázii preferujú čo najmenej odpadu z jedla a preto dokážu zo zvierat zúžitkovať aj časti, ktoré sa u nás bežne vyhadzujú. Skvelým príkladom sú kuracie paprčky, ktoré sa tešia mimoriadnej popularite najmä v Číne, Laose alebo Thajsku. Väčšinou sa predávajú v stánkoch s rýchlym občerstvením a dostupné sú ako grilované, či vyprážané. V Číne si ich zakúpite aj zabalené v plastovej fólii, aby ste si na nich mohli pochutnať počas ciest. Niekedy sú aj súčasťou jedál, napríklad na severe Thajska je špecialitou pikantný šalát z kuracích nôh a nájsť ich tiež môžete aj v niektorých polievkach.  

Ochutnali ste už niekedy kuracie nožičky, tarantulu, či škorpióna? Podeľte sa s nami o vaše zážitky do komentárov. 

 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Back to top button