Chute Ázie

Milujete palacinky? Vyskúšajte ich netradičné ázijské verzie

Na svete snáď neexistuje človek, ktorý by nepoznal palacinky. Pripraviť sa dajú na množstvo spôsobov a okrem sladkých verzií sa stávajú populárnymi aj tie slané. Ázijská kuchyňa však povýšila palacinky na úplne nový level a vďaka netradičným ingredienciám chutia úplne inak, ako vo zvyšku sveta. Ktoré ázijské palacinky by ste mali určite ochutnať? 

Príprava palacinky Okonomiyaki (zdroj obrázku: canva.com)
Príprava palacinky Okonomiyaki (zdroj obrázku: canva.com)

Okonomiyaki

Cesto z vajec, múky, vody, strúhanej kapusty a poprípade aj s rýb, mäsa, zeleniny, morských plodov a syra je obľúbenou palacinkovou zmesou v Japonsku. Po upečení na panvici sa hotová palacinka zdobí vločkami z morských rias, nakladaným zázvorom, koreninami, japonskou majonézou alebo omáčkami. 

Hotová palacinka Okonomiyaki (zdroj obrázku: canva.com)
Hotová palacinka Okonomiyaki (zdroj obrázku: canva.com)

Masala Dosa 

Veľkej popularite sa tento druh palacinky teší najmä v južnej Indii. Podáva sa ako súčasť niektorých indických jedál alebo ju môžete kúpiť samostatne v stánkoch s rýchlym občerstvením. Základ cesta palacinky tvorí ryža a šošovica, po upečení do tenkej placky je plnená zemiakmi, horčičnými semienkami a cibuľou. Na záver môže byť masala dosa zdobená nasekaným koriandrom a strúhaným kokosom. 

Plnená palacinka Masala Dosa (zdroj obrázku: canva.com)
Plnená palacinka Masala Dosa (zdroj obrázku: canva.com)

Bánh Xèo

Slaná vyprážaná palacinka má svoj pôvod vo Vietname a patrí medzi najpopulárnejšie jedlá vietnamskej kuchyne. Pripravovaná je z ryžovej múky, vody a kurkumy. Náplne palacinky sa líšia, väčšinou však obsahujú bravčové mäso, krevety, cibuľu, fazuľové klíčky alebo rôzne druhy zeleniny. Bánh Xèo sa predáva najmä ako pouličné jedlo, ale vychutnať si ho môžete aj v niektorých reštauráciách. 

Vietnamská palacinka Bánh Xèo (zdroj obrázku: canva.com)
Vietnamská palacinka Bánh Xèo (zdroj obrázku: canva.com)

Appam 

Indická palacinka Appam je populárna nielen v Indii, ale obľube sa teší aj v ďalších ázijských krajinách, najmä na Srí Lanke. Jej cesto je vyrobené z kokosového mlieka a ryžovej múky, po upečení má tvar misky. Zvyčajne sa pripravuje na raňajky, má neutrálnu chuť a kombinuje sa s ďalšími ingredienciami. Chutná je napríklad s vajciami alebo trstinovým cukrom a ovocím.

Netradičné palacinky Appam (zdroj obrázku: canva.com)
Netradičné palacinky Appam (zdroj obrázku: canva.com)

Monjayaki

Medzi palacinky môžeme zaradiť aj monjayaki, ktoré majú svoj pôvod v Japonsku. Pripravované sú z pšeničnej múky, rybieho vývaru (dashi), nasekanej kapusty, korenín a ďalších prísad. Jej celú prípravu a konzumáciu si môžete pozrieť v nasledujúcom videu: 

Jianbing 

Obľúbenými raňajkami v Číne je palacinka Jianbing. Číňania si ju často kupujú v stánkoch s rýchlym občerstvením a vychutnávajú po ceste do práce. Jej chuť je mierne pikantná, poliata je vajíčkami a ochutená omáčkami.

Príprava palaciniek Jianbing (zdroj obrázku: canva.com)
Príprava palaciniek Jianbing (zdroj obrázku: canva.com)

Plnená môže byť rôznymi ingredienciami, napríklad jarnou cibuľkou, reďkovkou, čínskou klobásou, kuracím mäsom alebo horčicou. Cesto palacinky sa pripravuje z rôznych druhov múk, známou je napríklad múka z čiernej fazule alebo z fazule mungo. 

Hotové palacinky Jianbing (zdroj obrázku: canva.com)
Hotové palacinky Jianbing (zdroj obrázku: canva.com)

Serabi 

Indonézske palacinky sa pripravujú v sladkých aj slaných verziách. Cesto je väčšinou pripravené z kokosového mlieka a ryžovej múky, ktorá môže byť nahradená aj pšeničnou. Sladké variácie sa môžu kombinovať s rôznymi polevami, ovocím, zmrzlinou a čokoládovou posýpkou. Slané serabi je zvyčajné obohatené o mäso, či klobásu. 

Palacinky Serabi (zdroj obrázku: canva.com)
Palacinky Serabi (zdroj obrázku: canva.com)

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button