Chute Ázie

Vietnamská kuchyňa a jedlá, ktoré si zamilujete

Vďaka príchodu Vietnamcov na Slovensko máme možnosť navštíviť a ochutnať lahodné pokrmy vietnamskej kuchyne aj v našej krajine. Vietnamských reštaurácií a bistier môžete nájsť na Slovensku čoraz viac a preto by sme vám ju riadi bližšie priblížili. Prečo sú vietnamské jedlá považované za zdravé, a ktoré jedlá sú najobľúbenejšie?

Čo všetko ovplyvnilo vývoj vietnamskej kuchyne?

Vietnamci využívajú podobné spôsoby prípravy jedla, ako je tomu v čínskej kuchyni. Môžeme medzi zaradiť napríklad jedenie paličkami alebo opekanie na wok panvici. Počas invázie Mongolov sa naučili Vietnamci v kuchyni využívať hovädzie mäso na niekoľko spôsobov, ktoré je v súčasnosti pevným základom viacerých známych pokrmov. 

Wok panvica sa využíva pri príprave väčšiny vietnamských jedál (zdroj obrázku: canva.com)
Wok panvica sa využíva pri príprave väčšiny vietnamských jedál (zdroj obrázku: canva.com)

Vplyv na vývoj vietnamskej kuchyne mala aj Kambodža, Thajsko a Laos, vďaka ktorým začali Vietnamci využívať čili papričky, kokosové mlieko, kari alebo ploché rezance. Ďalšie suroviny sa naučili Vietnamci využívať, keď Francúzi kolonizovali Vietnam. Novými ingredienciami boli napríklad zemiaky, mrkva, cibuľa, špargľa alebo rôzne mliečne výrobky. 

Najčastejšie používané suroviny 

Základnou surovinou vietnamskej kuchyne je ryža. Využívaná je najmä biela ryža, jasmínová alebo lepkavá, ktorá je tiež známa ako sladká ryža. Zvyčajne je ryža podávaná ako príloha alebo je zmiešaná s ďalšími surovinami. Okrem samotnej konzumácie sa z ryže vyrába napríklad ryžová múka, z ktorej sú potom vyrábané rezance. Známymi sú aj hranaté ryžové koláče plnené mäsom a fazuľkami, slané koláče alebo ryžový papier, ktorý sa plní rôznymi ingredienciami. 

Tradične obsahujú vietnamské jedlá aj zeleninu. Najčastejšie používanou je kapusta, čínska kapusta, jarná cibuľka, cibula, cesnak, bambusové výhonky, mrkva, biela reďkovka, karfiol a mnohé ďalšie. Medzi často používané ovocie môžeme zaradiť mango, ananás, liči, mandarínku, kokos, papáju, jackfruit, melón, či pomelo. Veľmi netradičným ovocím je tzv. momordika, známa tiež ako horká tekvička, ktorá vo vietnamskej kuchyni našla svoje využitie. 

Polievky sa tešia najväčšej obľube (zdroj obrázku: canva.com)
Polievky sa tešia najväčšej obľube (zdroj obrázku: canva.com)

Nakoľko je Vietnam prímorská krajina, veľké zastúpenie majú v jej kuchyni aj morské plody. Využívané sú rôzne ryby, ale aj krevety, chobotnice, mušle alebo mäkkýše. Mäso sa konzumuje menej často. Zvyčajne ide o hovädzie, bravčové alebo telacie, ale používané je aj mäso z iných živočíchov. Vo Vietname sa konzumuje aj mäso z korytnačiek, hadov, divokých prasiat alebo psov, ktorí sú považovaní za špecialitu. 

Súčasťou jedál vietnamskej kuchyne sú aj bylinky, ktoré sa podávajú takmer ku každému jedlu. Môže ísť o čerstvé bylinky určené na posypanie jedla alebo sa bylinky priamo pridávajú pri varení. Medzi najčastejšie používané patrí koriander, bazalka, citrónová tráva, zázvor, čili papričky, badián, kurkuma, zmes piatich korení a ďalšie.  

Nezameniteľnou prísadou vietnamskej kuchyne je aj rybia omáčka. Dochucujú sa ňou pokrmy a je základom pre ďalšie omáčky. Vyrába sa z kvasených ančovičiek a ďalších rýb, ktoré sú zmiešané so soľou a inými ingredienciami. Vložené sú do veľkých nádrží, na ktorých dnes a tvorí kvapalina. Tá sa prelieva na vrch a opäť prechádza fermentáciou. Vo výsledku má potom omáčka sladkú aj slanú chuť. 

Vietnamské jedlá, ktoré musíte ochutnať 

Polievka Pho (zdroj obrázku: canva.com)
Polievka Pho (zdroj obrázku: canva.com)

Snáď úplne najznámejším je vietnamská polievka Pho, ktorá obsahuje ryžové rezance, mäso a rôzne druhy zeleniny. Jej skladba sa líši, ochutnať ju môžete v stánkoch s rýchlym občerstvením alebo v reštauráciách a zakaždým bude chutiť inak. 

Sendvič Banh Mi (zdroj obrázku: canva.com)
Sendvič Banh Mi (zdroj obrázku: canva.com)

Obľúbeným jedlom je sendvič Banh Mi, ktorý pozostáva z opečenej bagety, nakladanej zeleniny, masla, paštéty, omáčky a byliniek. Väčšina predajcov Banh Mi ponúka široký výber mäsových náplní, ako napríklad pečený bôčik, grilované bravčové karé, vyprážané ryby, klobásy, či vyprážané vajcia a mnohé ďalšie. 

Čerstvé rolky Goi Cuon (zdroj obrázku: canva.com)
Čerstvé rolky Goi Cuon (zdroj obrázku: canva.com)

Populárne sú aj ryžové rolky, ktorých existuje veľa druhov. Odporúčané sú najmä Banh Cuon, ktorých náplň môže byť bravčová alebo hubová a podávané sú so sladkou omáčkou. Známym sú aj vietnamské čerstvé jarné rolky Goi Cuon, ktorých náplň pozostáva z rezancov, bravčových plátkov, kreviet, šalátu a bazalky. Pri konzumácií sa závitky namáčajú do mletých čili papričiek a omáčky. 

Netradičné palacinky Banh Xeo (zdroj obrázku: canva.com)
Netradičné palacinky Banh Xeo (zdroj obrázku: canva.com)

Netradičná palacinka Banh Xeo, patrí taktiež medzi veľmi obľúbené jedlá. Vyrobená je z kokosového mlieka, ryžovej múky a kurkumy. Zvyčajne sa plní bravčovým, kuracím alebo hovädzím mäsom, a tiež krevetami, hubami, fazuľovými klíčkami a nakrájanou cibuľou. 

Samozrejme existuje množstvo ďalších chutných jedál, ktoré sme nespomenuli. Vietnamskú kuchyňu najlepšie spoznáte tak, že jej jedlá vyskúšate. Dajte Vietnamu šancu a objavte úplne nové jedlá a chute.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Back to top button