Chute ÁzieCestovanie

Milovníci pikantných jedál pozor! Ochutnajte pouličné jedlo malatang

Malatang je štipľavé jedlo pripomínajúce polievku a pochádza z Číny. Po celom svete má veľa fanúšikov a patrí medzi typické čínske pouličné jedlá. Prečítajte si o tejto pochúťke viac zaujímavých informácií. 

Pikantná znecitlivujúca horúca

Tak by znel preklad názvu malatang. Ten je v skutočnosti odvodený od názvu omáčky Mala. Tá predstavuje kombináciu sušeného chilli a sečuánskeho korenia. Pre zahraničie je správnou normou určený názov v angličtine “Spicy Hot Pot”. 

Malatang má svoj vznik spojený s príbehom. Ten hovorí o ťahačoch člnov, ktorí dlhé dni strávili na vodách. Keď boli hladný uvarili si v hrnci vodu s trochou byliniek, zázvoru a sečuánskych byliniek. Obchodníci využili príležitosť a polievka malatang sa dostala do celého sveta.

Malatang

Typickým pre malatang je servírovanie priamo na ulici. Na trhoviskách alebo v stanoch sú rozmiestnené stoly s plochými kastrólmi. V nich sa varí vývar, v ktorom sú namočené špízy zložené z rôznych prísad. Zákazník má možnosť vybrať si o ktorý má záujem. Vývar nie je dochutený všetkými koreninami a tak sa zákazník môže rozhodnúť aké korenie by chcel pridať. Po zjedení si drevené špajdle zo špízov zákazníci nechávajú pri sebe na kôpke. Následne zaplatia za počet špajdlí, ktoré majú pri svojom tanieri. 

Malatang sa tiež predáva aj v špeciálnych malatangových obchodoch. V nich si môžu zákazníci vybrať aké ingrediencie by chceli na špízy mať. Tie sa vložia do vriaceho vývaru na 3 až 4 minúty. Ochutené sú množstvom korenín. Následne si zákazník môže svoje jedlo vychutnať. V tomto prípade sa neplatí za počet zjedených špízov. Cena sa odvíja od hmotnosti ingrediencií, ktoré boli na špíz použité.

Servírovanie Malatang na ulici (zdroj obrázku: canva.com)
Servírovanie Malatang na ulici (zdroj obrázku: canva.com)

Prísady

Medzi bežné prísady malatangu patrí zelený šalát, hovädzie mäso, špenát, huby, lotosový koreň, rezance, knedle alebo bravčová pečeň a pľúca. Ďalšími sú napríklad prepeličie vajcia, škoricová réva, tofu, sladké zemiaky, držky a hovädzie, kuracie alebo rybie guľky.

K malatangu neodmysliteľne patria aj rôzne druhy špízov (zdroj obrázku: canva.com)
K malatangu neodmysliteľne patria aj rôzne druhy špízov (zdroj obrázku: canva.com)

Horúci hrniec

Ľudia si zvyknú mýliť malatang s polievkou zvanou horúci hrniec v angličtine tiež označovanou ako “Hot Pot”. Horúci hrniec je určený pre ľudí sediacich za jedným stolom a chystaný je na objednávku. Polievka malatang je považovaná za pouličné jedlo, ktoré je varené v spoločnom hrnci. Hostia si tak môžu vybrať či ho budú jesť alebo si ho vezmú domov.   

Horúci hrniec (zdroj obrázku: canva.com)
Horúci hrniec (zdroj obrázku: canva.com)

Milovníci tohto jedla označujú malatang ako objatie od priateľa. Svojim spôsobom vás zahreje zvnútra a budete po ňom stále túžiť. Výnimočná chuť vás bude prenasledovať a určite ju budete chcieť ochutnať znova.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button