Objavte dokonalú chuť Pad Thai
Jeden z najobľúbenejších národných pokrmov Thajska si určite zamiluje každý fanúšik ázijskej kuchyne. Pad Thai si môžete vychutnať aj v ázijských reštauráciách na Slovensku alebo si ho môžete vyskúšať pripraviť doma. O aké jedlo ide a odkiaľ sa vzalo sa dočítate v článku.
Výnimočné rezance
Thajské vyprážané rezance sú v Thajsku bežne predávané ako rýchle občerstvenie, ale aj ako normálny chod v reštauráciách. Základom Pad Thai sú ryžové rezance, ktoré sú vyprážané technikou stir-fry na panvici wok spolu s vajíčkami, tofu a ďalšími prísadami. Stir-fry je kulinárska technika pri ktorej sa na malom množstve oleja pomaly miešajú všetky ingrediencie. Tie sa môžu v mnohých variantoch tohto pokrmu líšiť. Okrem korenia sa pridáva aj ľahké mäso alebo morské plody a nechýba ani zelenina. K dochuteniu celého pokrmu sa využíva rybia omáčka zmiešaná s jemnou šťavou z limetky, tamarindovou pastou a ďalšími dochucovadlami. Práve vyvážená chuť omáčky je kľúčom úspechu výnimočnej chuti rezancov.
Pôvod Pad Thai
Aj napriek tomu, že je Pad Thai v Thajsku považované za jedno z národných jedál, pôvodne ho nevymysleli. Do Thajska ho priniesli čínsky obchodníci. Mnohí ľudia naopak jeho čínsky pôvod prirovnávajú k podobnosti čínskych rezancov, ktoré majú podobný štýl prípravy. O správnosti týchto slov je veľmi ťažké polemizovať, pretože zdroje informácií sa v mnohých prípadoch líšia. Každopádne si obyvatelia Thajska pokrm rýchlo obľúbili, začali ho meniť a experimentovať s rôznymi ingredienciami. Práve omáčka, ktorá tomuto jedlu dodáva skvelú chuť vznikla v Thajsku. Celkovo bolo jedlo v Thajsku oficiálne predstavené v roku 1932 počas obdobia ultranacionalizmu po revolúcií. Koncom 30. rokov 20. storočia vyhral Pad Thai konkurz na národné rezancové jedlo.
Niekoľko zaujímavostí
Obľúbenosť tohto jedla potvrdzuje aj umiestňovanie na vysokých priečkach v anketách o najlepšie thajské jedlo. Pad Thai je naozaj silným kandidátom spolu s pálivým šalátom z nezrelej papáji s názvom Som Tum a polievky Tom Yum Koong. Dôkazom o popularite tohto jedla je tiež fakt, že je možné objednať si ho takmer v akejkoľvek ázijskej reštaurácií kdekoľvek na svete.
Pad Thai je neobyčajné svojou chuťou, pretože spája všetkých 5 rôznych chutí. Je jedným z mála jedál, ktoré spája sladké, slané, kyslé, horké a korenené zároveň. V súčasnosti existuje niekoľko variánt Pat Thai. Známou je napríklad Pad Thai Hor Kai, v ktorom je Pad Thai zabalený v tenkej vrstve omelety. V iných prípadoch zase v Pad Thai môžete nájsť Hua Prees, teda malé banániky. Často tiež zahŕňa kuracie, bravčové, hovädzie alebo iné mäso. Ide o modernú variáciu tohto jedla, pretože tradičné Pad Thai pozostáva najmä zo sušených kreviet a tofu.