Chute Ázie

Čím je typická kuchyňa Jiangsu?

Kuchyňa Jiangsu patrí k ôsmim kulinárskym tradíciám v Číne, ale medzi turistami je menej známa. Aké prísady sa v tejto kuchyni využívajú a čo je pre ňu typické sa dočítate v článku.

Vlastnosti kuchyne Jiangsu 

Kuchyňa Jiangsu je tiež známa ako Su cuisine. Má viac ako 2 000 ročnú tradíciu. Typická je svojou ľahko sladkou, jemnou, prírodnou a bohatou originálnou chuťou. Milovníci jedál si tu naozaj prídu na svoje a jedlá lahodia nie len oku, ale aj bruchu. Jedlá tejto kuchyne sú vynikajúco aromatické, mierne slané alebo stredne sladké, ktoré dokonale kĺzajú po jazyku. Zanechávajú silný pocit chuti bez toho, aby boli mastné. Medzi najpoužívanejšie ingrediencie patria hlavne sladkovodné ryby, morské plody alebo riečne ryby. Zo zeleniny sa najviac využíva čínsky gaštan, koreň lotosu, zimné bambusové výhonky, trstinové výhonky a vodný gaštan.  

Šéfkuchári kuchyne Jiangsu sa pri varení zameriavajú najmä na kontrolu teploty a umenie rezania. Rezbárske práce sú v kuchyni Jiangsu veľmi dôležitým prvkom a vytvárajú celkovú vizáž jedla. Je známe, že kuchári Jiangsu dokážu napríklad tofu široké 2 cm nakrájať na 30 plátkov. Nakoľko tento štýl varenia kladie dôraz na prezentáciu jedál, kuchári sa v rezbárskej práci musia zdokonaľovať celé roky. Ide najmä o vyrezávanie, krájanie, tvarovanie, pričom sa okrem toho učia aj ako jednotlivé jedlá k sebe párovať aby mali vyššiu vizuálnu hodnotu. 

Variácie kuchyne Jiangsu

Tak ako kuchyňa Zhejiang, aj Jiangsu tvorí niekoľko štýlov. Samozrejme, existuje ešte niekoľko ďalších zaujímavých štýlov, ktoré by určite stáli za preskúmanie, ale my vám prinášame výber štyroch najznámejších. 

Úplne najznámejším je Huaiyang, ktorý je v čínskych kulinárskych kruhoch všeobecne považuje za najpopulárnejší. Ide o najprestížnejší štýl kuchyne Jiangsu, ktorý je považovaný za jeden zo štyroch najvplyvnejších regionálnych štýlov, ktoré domininujú kulinárskemu dedičstvu Číny. Štvoricu uzatvára kantónska kuchyňa, Shandong a S´-čchuan

Jedlá v štýle Huaiyang sa často podávajú na vládnych banketoch alebo významných príležitostiach. Ich prednosťou je vysoký stupeň vizuálneho umenia a silná aróma. Ak sa rozhodnete navštíviť gurmánsku reštauráciu v tomto štýle, očakávať môžete jedlo v dúhových farbách.  

Kuchyňa Zhejiang ďalej tvorí štýl Nanjing. Ten sa zameriava na zdôraznenie rovnomernej chuti a zodpovedajúcim farbám. Jedlá najčastejšie obsahujú riečne ryby, krevety alebo kačicu. Najobľúbenejšími sú práve jedlá z kačice. Medzi tie najznámejšie patrí napríklad pečená kačica Jinling alebo solená kačica v Nanking. 

Ďalším štýlom je Suzhou. Ten má silnejšiu chuť ako Nanjing a tiež tendenciu väčšej sladkosti oproti iným variáciám kuchyne Jiangsu. Zaujímavým je aj štýl Yangzhou, ktorý je známy dokonalým načasovaním, sviežou farbou a originálnym dizajnom. Najznámejším jedlom je vyprážaná ryža, ktorej príprava je omnoho zložitejšie ako praženej ryže na Západe.

Čínsky kapor so smaženou šalotkou (zdroj obrázku: canva.com)
Čínsky kapor so smaženou šalotkou (zdroj obrázku: canva.com)

Najznámejšie jedlá 

Jedál, ktoré ponúka kuchyňa Jiangsu je naozaj veľa. Často Vás prekvapia najmä svojim netradičným názvom, ale aj prevedením na tanieri. Známym je napríklad dusená korytnačka s kuracím mäsom. Ide o slávnostné jedlo, ktoré vytvorila kráska menom Yuji v starej Číne. Kura s korytnačkou sa najskôr dusia spolu s čerstvou polievkou a následne sa varia na pare s inými prísadami. Ide o jedlo s vysokou výživovou hodnotou a jemnou chuťou. 

Obľúbeným jedlom je aj levia hlava. V tomto prípade, však jedlo vôbec neobsahuje mäso leva, ale vyrába sa zvyčajne z bravčového mletého mäsa. To sa zmieša s vodnými gaštanmi, zázvorom, jarnou cibuľkou a vajciami. Nakoniec je všetko je zrolované do veľkých fašírok. 

Omeleta Whitebait (zdroj obrázku: canva.com)
Omeleta Whitebait (zdroj obrázku: canva.com)

V kuchyni Nanjing je obľúbenou solená kačica, ktorá je najskôr marinovaná s osmaženou soľou a následne uvarená v slanom náleve. Ďalšími obľúbenými jedlami je napríklad omeleta Whitebait, čínska kaprová polievka, sladkokyslá mandarínska ryba alebo žobrácke kura. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button