Chute Ázie

Kantónska kuchyňa je najobľúbenejšou na svete

Najobľúbenejšou a zároveň najrozšírenejšou kuchyňou na svete je kantónska kuchyňa. S viac ako 2 000 ročnou históriou je súčasťou ôsmich tradičných kulinárskych tradícií v Číne. Ako sa stala populárnou a čo ju najviac vystihuje?

História dlhá 2 000 rokov 

Kantónska kuchyňa sa pýši naozaj dlhou históriou, ktorá siaha až do dynastie Han. V tomto období využívali kuchári pri varení rôzne suroviny a spôsoby varenia. Po tom čo sa hlavné mesto premiestnilo na juh, začali do tejto oblasti prichádzať noví kuchári, ktorí svojimi poznatkami prispeli k rozvou kantónskej kuchyne. Od 16. storočia začali v Guangzhou vznikať prvé čajovne, hotely, obchody s občerstveniami a reštaurácie, v ktorých sa kantónska kuchyňa začala využívať. Začiatkom 19. storočia odišlo niekoľko obyvateľov Kuang-tungu do Severnej Ameriky, v ktorej začali prevádzkovať svoje reštaurácie, ktorých základ tvorilo jedlo kantónskej kuchyne. Jedlo si obľúbili mnohí ľudia a kantónska kuchyňa sa stala obľúbenou nielen v Číne, ale aj v zámorí. 

Tradičné chute kantónskej kuchyne 

Cieľom kuchyne je zachovanie pôvodnej chuti jedla, preto kuchári používajú pri varení málo korenín alebo cukru. Výsledné jedlo sa na prvýkrát najmä cudzincom môže zdať nevýrazné, ale časom každý ocení výrazné chute mäsa, ovocia a zeleniny. Pri príprave jedál sa tiež nepoužíva veľa tuku, oleja alebo mliečne výrobky. Jedlá tak neobsahujú veľa kalórií na rozdiel od zámorských čínskych jedál, ktoré sú na kalórie bohaté. 

Medzi najčastejšie využívané korenia patrí pažítka, aníz, listy koriandra, kúsky zázvoru a v malom množstve aj čierne korenie. Aj napriek tomu, že ide o najčastejšie využívanie korenie, všetky vymenované druhy sa používajú len veľmi málo. Okrem korenia sa v kuchyni používa aj ryžový ocot, ktorý zvýrazňuje chuť zeleniny. Troška cukru dodáva jedlu mierne sladkú chuť, ktorá je charakteristická pre kantónske jedlá. Sezamový olej sa používa pre dodanie miernej štipľavosti. 

Pečená kačica patrí medzi najobľúbenejšie jedlá kantónskej kuchyne (zdroj obrázku: canva.com)
Pečená kačica patrí medzi najobľúbenejšie jedlá kantónskej kuchyne (zdroj obrázku: canva.com)

Autentické jedlá 

Kantónska kuchyňa ponúka množstvo zaujímavých a autentických jedál, ktoré ju preslávili po celom svete. Medzi známe patria napríklad čínske parené vajcia, ktoré sa pripravujú rozšľahaním vajec na krémovú konzistenciu a pripravujú sa na pare. Následne sú kombinované s jarnou cibuľkou a sójovou omáčkou aj keď variácií je omnoho viac. Obľúbeným raňajkovým jedlom je aj Youtiao. To predstavuje dlhý zlatohnedý vyprážaný pás cesta, ktorý sa zvyčajne konzumuje so sójovým mliekom.

Youtiao (zdroj obrázku: canva.com)
Youtiao (zdroj obrázku: canva.com)

Inou verziou je Zhaliang, ktorý sa pripraví obalením Youtiao do ryžovej fólie. Z hlavných jedál je populárne biele rezané kurča, ktoré sa varí vo vode na miernom ohni bez korenia. Podáva sa so zápražkou z cukru, soli, sezamového oleja, zázvoru a vína. Má hladkú, jemnú a mierne sladkú chuť. Obľúbenou je aj kantónska pečená hus alebo pečené prasa. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button