Chute Ázie

Objavte dokonalú chuť Pad Thai

Jeden z najobľúbenejších národných pokrmov Thajska si určite zamiluje každý fanúšik ázijskej kuchyne. Pad Thai si môžete vychutnať aj v ázijských reštauráciách na Slovensku alebo si ho môžete vyskúšať pripraviť doma. O aké jedlo ide a odkiaľ sa vzalo sa dočítate v článku.

Výnimočné rezance 

Thajské vyprážané rezance sú v Thajsku bežne predávané ako rýchle občerstvenie, ale aj ako normálny chod v reštauráciách. Základom Pad Thai sú ryžové rezance, ktoré sú vyprážané technikou stir-fry na panvici wok spolu s vajíčkami, tofu a ďalšími prísadami. Stir-fry je kulinárska technika pri ktorej sa na malom množstve oleja pomaly miešajú všetky ingrediencie. Tie sa môžu v mnohých variantoch tohto pokrmu líšiť. Okrem korenia sa pridáva aj ľahké mäso alebo morské plody a nechýba ani zelenina. K dochuteniu celého pokrmu sa využíva rybia omáčka zmiešaná s jemnou šťavou z limetky, tamarindovou pastou a ďalšími dochucovadlami. Práve vyvážená chuť omáčky je kľúčom úspechu výnimočnej chuti rezancov. 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Pôvod Pad Thai 

Aj napriek tomu, že je Pad Thai v Thajsku považované za jedno z národných jedál, pôvodne ho nevymysleli. Do Thajska ho priniesli čínsky obchodníci. Mnohí ľudia naopak jeho čínsky pôvod prirovnávajú k podobnosti čínskych rezancov, ktoré majú podobný štýl prípravy. O správnosti týchto slov je veľmi ťažké polemizovať, pretože zdroje informácií sa v mnohých prípadoch líšia. Každopádne si obyvatelia Thajska pokrm rýchlo obľúbili, začali ho meniť a experimentovať s rôznymi ingredienciami. Práve omáčka, ktorá tomuto jedlu dodáva skvelú chuť vznikla v Thajsku. Celkovo bolo jedlo v Thajsku oficiálne predstavené v roku 1932 počas obdobia ultranacionalizmu po revolúcií. Koncom 30. rokov 20. storočia vyhral Pad Thai konkurz na národné rezancové jedlo. 

Príprava Pad Thai (zdroj obrázku: canva.com)
Príprava Pad Thai (zdroj obrázku: canva.com)

Niekoľko zaujímavostí 

Obľúbenosť tohto jedla potvrdzuje aj umiestňovanie na vysokých priečkach v anketách o najlepšie thajské jedlo. Pad Thai je naozaj silným kandidátom spolu s pálivým šalátom z nezrelej papáji s názvom Som Tum a polievky Tom Yum Koong. Dôkazom o popularite tohto jedla je tiež fakt, že je možné objednať si ho takmer v akejkoľvek ázijskej reštaurácií kdekoľvek na svete. 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Pad Thai je neobyčajné svojou chuťou, pretože spája všetkých 5 rôznych chutí. Je jedným z mála jedál, ktoré spája sladké, slané, kyslé, horké a korenené zároveň. V súčasnosti existuje niekoľko variánt Pat Thai. Známou je napríklad Pad Thai Hor Kai, v ktorom je Pad Thai zabalený v tenkej vrstve omelety. V iných prípadoch zase v Pad Thai môžete nájsť Hua Prees, teda malé banániky. Často tiež zahŕňa kuracie, bravčové, hovädzie alebo iné mäso. Ide o modernú variáciu tohto jedla, pretože tradičné Pad Thai pozostáva najmä zo sušených kreviet a tofu. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button