Chute Ázie

Osvojte si základy thajskej kuchyne vďaka polievke Tom Kha Gai

Thajská kuchyňa je špecifická svojou pestrosťou farieb, pikantnosťou a chuťou. Väčšina jedál je zdravých, rýchlo pripraviteľných a jednoduchých. Jedným zo zaujímavých thajských jedál je kuracia polievka s kokosovým mliekom Tom Kha Gai. Ide o mimoriadne obľúbené a tradičné jedlo.

Čím je známa thajská kuchyňa 

Thajská kuchyňa je výrazne ovplyvnená kuchyňami okolitých štátov, pričom najväčší podiel má s určitosťou čínska a indická kuchyňa. Preslávená je svojou jedinečnou korenistou chuťou a ostrosťou. Medzi najpoužívanejšie suroviny patrí cesnak, čili a kari korenie. Často sa tiež používajú arašidy, kokosové mlieko alebo rôzne druhy byliniek. Obľúbeným je hydinové a bravčové mäso, ale svoje zastúpenie majú v thajskej kuchyni aj ryby a ďalšie plody mora. Najčastejšími jedlami sú rôzne druhy polievok, miešaná zelenina pripravovaná na tradičnej panvici wok a ryžové cestoviny s mäsom alebo rybou. Populárnym dezertom je aj mango s lepkavou ryžou

Suroviny na prípravu Tom Kha Gai 

Úžasná kuracia polievka Tom Kha Gai je tvorená viacerými surovinami, ktoré dotvárajú jej chuť k dokonalosti. Chuť polievky sa môže zmeniť, ak využijete rozdielne druhy surovín. Veľkú zmenu vo výslednej chuti pocítite ak si túto polievku pripravíte z čerstvého kokosového mlieka. Jeho čerstvá chuť sa s verziami mlieka z plechovky alebo tetrapaku nedá ani porovnať. Polievka obsahuje aj kuracie mäso, často sa využíva najmä vykostené. Dôležitou prísadou sú aj hríby a je len na vás, ktorý druh si zvolíte. Vo viacerých receptoch je odporúčaná hliva ustricová, pretože dokáže výborne nasiaknuť kokosové mlieko. Celkovú chuť ovplyvňuje aj pridaná limetková šťava, ktorá jej dodáva potrebnú kyslosť a množstvo použitých korenín. 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Jednoduchá príprava 

Celková príprava Tom Kha Gai je veľmi jednoduchá. Aj keď existuje množstvo receptov, pokúsime sa s vami zdieľať “európsky” aby ste nemali problém s kúpou surovín. V pôvodnom recepte sa napríklad využíva galangal, ktorý sa len v polievke vyvarí, ale nekonzumuje sa. Jedlu dodáva chuť, ktorá je výnimočná a nenahraditeľná. Najviac sa jej môžete priblížiť použitím citrónovej trávy alebo zázvoru. Tie nakrájate na kúsky a spolu s listami limetky začnete variť vo veľkom hrnci. Potom čo vývar dosiahne bodu varu musíte znížiť jeho teplotu a obsah dusiť po dobu 8 až 10 minút. Následne čistý vývar oddelíte, pridáte do neho kuracie mäso a opäť začnete variť. Po niekoľkých minútach sa pridávajú hríby, ktoré sa varia až kým nie sú mäkké. Vo finále sa pridáva kokosové mlieko a cukor. Polievka sa servíruje v miskách, pri ktorých by mali mať hostia nachystaní čili olej, koriander a limetkovú šťavu, ktorou si jedlo dochutia podľa seba. 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Čím sa líši od Tom Yum? 

Tom Kha Gai si veľa ľudí zamieňa s polievkou Tom Yum. Tá je takisto súčasťou thajskej kuchyne a patrí medzi veľmi obľúbené jedlá. Aký je medzi nimi rozdiel? Základný vývar je rovnaký, ale Tom Kha Gai obsahuje kokosové mlieko, čím sa výrazne mení nielen jeho chuť, ale aj farba. Mohli by sme teda povedať, že Tom Kha Gai je krémovou verziou Tom Yum. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button