Chute Ázie

Kulinárska cesta po Indii – 5 najlepších jedál indickej kuchyne

India je domovom obrovského množstva tradičných jedál, ktoré sa pripravujú už niekoľko storočí. Vydajte sa na kulinársku cestu po Indii a objavte päť najlepších jedál z tejto jedinečnej krajiny.

Indická kuchyňa je rozmanitou kombináciou regionálnych kuchýň, ktoré sú ovplyvnené rôznymi náboženskými skupinami, kultúrami a ekonomikami. Má silnú tradíciu vegetariánskej kuchyne, pričom väčšina jedál je vegánska alebo má vegetariánsku variantu, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na skutočnosť, že približne 30 % obyvateľstva sú vegetariáni. 

Ďalšou zaujímavosťou je, že neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne je korenie. Tisíce rokov bola krajina obchodnou stanicou a vplyv rôznych kultúr je zrejmý v množstve rôznych druhov kari, ktoré môžete nájsť v indických reštauráciách. Viac zaujímavostí o indickom korení sme pre vás zhrnuli v našich predchádzajúcich článkoch, teraz vám dáme niekoľko tipov na veľmi chutné indické jedlá

Netradičná palacinka Dosa (zdroj obrázku: canva.com)
Netradičná palacinka Dosa (zdroj obrázku: canva.com)

Dosa – netradičná palacinka

Ak ste už niekedy cestovali do južnej časti Indie, potom je veľká pravdepodobnosť, že ste už ochutnali Dósu. Toto juhoindické jedlo sa pripravuje z fermentovanej ryže a šošovicového cesta a svojim prevedením pripomína palacinku. Zvyčajne kúpite Dosu najmä v pouličných stánkoch, indickú “palacinku” môžete konzumovať samotnú alebo si ju nechať naplniť napr. korenenými zemiakmi. 

Indické jedlo Tikka Masala (zdroj obrázku: canva.com)
Indické jedlo Tikka Masala (zdroj obrázku: canva.com)

Tikka Masala – pikantné kari zo severu

Tikka masala je tradičné pandžábske jedlo pripravované varením kúskov kuracieho mäsa tandoori v paradajkovej omáčke ochutenej zázvorom, cesnakom a ďalšími aromatickými indickými koreninami. Toto obľúbené kari má výraznú chuť a jemnú pikantnosť, vďaka ktorej sa výborne hodí na konzumáciu s ryžou. 

Tikka Masala je jedno z najchutnejších kari zo severnej časti Indie, ktoré pochádza z britsko-indickej kuchyne. Stalo sa tak veľmi populárnym, že sa často konzumuje aj v reštauráciách mimo Indie. 

Biryani (zdroj obrázku: canva.com)
Biryani (zdroj obrázku: canva.com)

Biryani – voňavé ryžové jedlo

Biryani je indické ryžové jedlo, ktoré pochádza z južnej časti krajiny. Existujú rôzne varianty tohto pokrmu, najbežnejším typom biryani je však „paprikové kuracie biryani“. Pripravuje sa z aromatických korenín a jednou z kľúčových prísad je šafran. Biryani sa zvyčajne podáva s raitou (jogurtový pokrm), pappadom (indické slané občerstvenie), nakladanými uhorkami alebo zeleninovou prílohou. 

Korma (zdroj obrázku: canva.com)
Korma (zdroj obrázku: canva.com)

Prečítajte si aj článok: TOP 10: Najlepších ázijských jedál

Korma – krémový poklad zo severu Indie 

Korma je krémové, jemné a bohaté jedlo zo severnej časti Indie. Často sa pripravuje z kuracieho alebo jahňacieho mäsa a omáčka sa vyrába z jogurtu, kokosu a aromatických korenín, ako je kardamón, klinčeky a rasca. Slovo „korma“ je odvodené od perzského slova „qormeh“, čo znamená dusiť. Tradične sa pripravuje pomalým varením a často sa konzumuje s roti alebo naanom. Korma je skvelou voľbou, ak chcete spoznať bohaté chute severoindickej kuchyne.

Samosas (zdroj obrázku: canva.com)
Samosas (zdroj obrázku: canva.com)

Samosas – obľúbené pouličné jedlo

Samosy sú v Indii obľúbeným pouličným jedlom a často sa pripravujú pri špeciálnych príležitostiach. Ide o vyprážané taštičky v tvare trojholníka, ktoré môžu byť plnené varenými zemiakmi, cibuľou, cícerom, hrachom, zázvorom, kurkumou a dochutené čestvým koriandrom, kmínom a masalou. Existujú rôzne druhy samosy, v niektorých prípadoch môžu byť plnené aj syrom, či mletým mäsom. K Samose zvyčajne dostanete aj tamarindovú omáčku alebo čatní.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button