Chute Ázie

Ochutnajte budhu skákajúceho cez stenu alebo vývar z mušlí

Mnoho ázijských kuchýň je zaujímavých nielen pre svoje výrazné chute, ale najmä zvláštne názvy jedál. V kuchyni Fujian si tak môžete vychutnať naozaj skvelú kombináciu chutí, vôni spojenú s netradičnými názvami, ktorých výsledok vás na tanieri určite prekvapí. Čím je kuchyňa fujian známa a aké ďalšie jedlá by ste mali ochutnať sa dočítate v článku.

Fujianská kuchyňa 

Táto kuchyňa je známa pod viacerými názvami. Anglickými originálmi je označená ako fujian cuisine alebo fujianese cuisine. Známa je tiež pod názvom min cuisine alebo hokkien cuisine. Pochádza z mesta Fuzhou a je jednou z ôsmich tradičných čínskych kuchýň. Známa je predovšetkým ľahkými jedlami, ktoré nie sú mastné. Je aromatická, jemná s dôrazom na chuť. V jedlách sú často využívané morské plody, ale aj lesné pochúťky. Dôraz sa kladie na využívanie rôznych korenín, ale najmä na rezacie schopnosti kuchára. Najčastejšími jedlami fujianskej kuchyne sú polievky. Známymi sú napríklad varené morské mušle s kuracím vývarom alebo čaj z mäsových kostí.  

Budha skákajúci cez stenu (zdroj obrázku: canva.com)
Budha skákajúci cez stenu (zdroj obrázku: canva.com)

Rôzne štýly varenia 

Štýly varenia fujianskej kuchyne sa rozdeľujú do troch hlavných štýlov. Z nich vznikajú nové s malou obmenou a tak sa zameriame len na tri významné. Ich rozdelenie závisí od regiónov, v ktorých sú dané štýly najobľúbenejšie. 

Fu-čou je hlavným mestom provincie a domovom rôznych jedál tejto kuchyne. Tento štýl tvoria sladké a slané chute, a celkovo je ľahšia oproti iným štýlom. Väčšinou je v jedlách využívaná fermentovaná rybacia omáčku a červená kvasnicová ryža. Fu-čou sa vyznačuje predovšetkým najlepšími polievkami v krajine. 

Druhým známym štýlom je južný fujian. Obsahuje zmes pikantných a sladkých chutí, pričom sa vo veľkej miere podobá taiwanskému štýlu varenia. Tento štýl bol tiež ovplyvnený jedlami z regiónu juhovýchodnej Ázie a japonskou kuchyňou. Vo veľkej miere táto kuchyňa využíva veľa cukru a korenia. 

Západný fujian na rozdiel od južného využíva veľa horčice a korenia, vďaka čomu sa jeho jedlá stávajú chutnými a pikantnými. Celkovo je tento štýl slanší a mastnejší ako predchádzajúce. Tento región je viac vzdialený od mora a preto je pri varení viac využívané mäso ako morské plody. 

Vývar z mušlí (zdroj obrázku: canva.com)
Vývar z mušlí (zdroj obrázku: canva.com)

Najznámejšie jedlá 

Snáď úplne najznámejším je budha skákajúci cez stenu. Toto jedlo má históriu dlhú viac ako 200 rokov a vynájdené bolo v čase dynastie Čching. Spája sa s príbehom mnícha, ktorý sa rozhodol vzdať vegetariánstva, preskočil múr a ochutnal mäso. Využíva viac ako 18 rôznych surovín, ktorými sú napríklad žraločia plutva, morská uhorka, mušle, bambusové výhonky alebo morského slimáka. 

Obľúbenými su po celej Číne jarné závitky. Tie sú tiež neoddeliteľnou súčasťou fujianskej kuchyne. Závitky sú väčšinou balené do rôznych druhov zeleniny a následne vyprážané. ICh chuť je neuveriteľne dobrá. 

Medzi ďalšie zaujímavé pokrmy patrí napríklad polievka z rybích gúľ, ustricová omeleta, rybie rožky s chrumkavou kožou alebo voňavé slimáky na víne. V prípade, že navštívite Čínu určite ochutnajte jedlá jednej z ôsmich kuchýň. Zaujímavé kombinácie a lahodné chute vás určite prekvapia. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Back to top button