CestovaniePikoškySlovensko a Ázia

Čaká vás dovolenka na Bali? Po príchode dostanete leták, ako sa správať

Na indonézskom ostrove Bali začali zahraničným turistom pri príchode rozdávať letáky s inštrukciami o správaní sa počas návštevy ostrova. Úrady k tomuto kroku pristúpili po viacerých incidentoch, keď zahraniční turisti nerešpektovali miestnu kultúru a zvyky. Aké informácie obsahuje leták a aké pravidlá musia zahraniční turisti dodržiavať?

Po príchode na Bali dostanú všetci turisti letáky s pravidlami, ako sa na ostrove správať (zdroj obrázku: canva.com)
Po príchode na Bali dostanú všetci turisti letáky s pravidlami, ako sa na ostrove správať (zdroj obrázku: canva.com)

Pandémia ovplyvnila turizmus na Bali

Bali je ostrov známy svojou bohatou kultúrou a prírodnými scenériami, ktoré ročne lákajú milióny turistov. Avšak pandémia koronavírusu značne ovplyvnila ekonomiku a turistický sektor ostrova. Úrady Bali sa preto snažia zachrániť a obnoviť turizmus v tomto regióne, pričom zároveň dbajú na dodržiavanie miestnych tradícií a ochranu životného prostredia.

Tieto nové opatrenia v podobe rozdávania letákov sú dôležitým krokom v snahe o dosiahnutie harmónie medzi turistami a miestnymi obyvateľmi. Zároveň tiež slúžia ako prevencia ďalších prípadov nerešpektovania miestnych kultúrnych, environmentálnych a bezpečnostných noriem.

Manta Bay, Bali (zdroj obrázku: canva.com)
Manta Bay, Bali (zdroj obrázku: canva.com)

Prečo je nutné rozdávať zahraničným turistom letáky? 

Účelom týchto opatrení je vytvoriť atmosféru vzájomnej úcty a porozumenia medzi turistami a miestnym obyvateľstvom. Letáky sú rozdávané turistom už po prílete na letisko v rámci pasovej kontroly, aby mali možnosť zoznámiť sa s miestnymi pravidlami a očakávaniami ešte pred začatím svojej návštevy. Letáky obsahujú podrobné pokyny týkajúce sa správania, obliekania, návštevy chrámov a dodržiavania miestnych zvykov.

K rozdávaniu letákov sa úrady rozhodli pristúpiť po sérií škandálov, ktoré spôsobili zahraniční turisti. Napríklad dvaja ruskí blogeri sa na posvätnom mieste vyzliekli do naha. Balijčania sa tiež sťažujú na porušovanie dopravných predpisov turistami, mnohí tiež bez potrebných pracovných víz pracujú online na diaľku.

Pura Beratan Temple, Bali (zdroj obrázku: canva.com)
Pura Beratan Temple, Bali (zdroj obrázku: canva.com)

Aké pravidlá musia zahraniční turisti dodržiavať? 

Letáky vyzývajú turistov, aby prejavovali úctu k balijskej kultúre a dodržiavali miestne zvyky. Patrí sem aj slušné obliekanie, zákaz používania vulgarizmov a úcta k náboženským symbolom. Okrem toho sú turisti vyzvaní, aby používali miestnu menu a podporovali miestnych obchodníkov. V snahe o ochranu životného prostredia sú turisti vedení k minimalizovaniu a recyklovaniu jednorazových plastov a k zodpovednému nakladaniu s odpadom.

Čítajte tiež: Čo všetko sa dá robiť na Bali? 

Letáky taktiež upozorňujú turistov na dôležitosť bezpečnosti a zodpovedného správania sa. Odporúča sa, aby turisti dodržiavali dopravné predpisy a vyhýbali sa hrubému správaniu, nadmernému užívaniu drog a alkoholu. Rovnako sa vyzývajú, aby sa správali nenásilne voči miestnym autoritám, obyvateľom a iným turistom. Turisti sú tiež upozornení na to, že v krajine je nelegálne pracovať alebo podnikať bez potrebných povolení.

Turisti sú informovaní, že nerešpektovanie miestnych kultúrnych a environmentálnych normatívov môže mať právne následky. Úrady Bali vytvárajú takéto opatrenia v úsilí o ochranu ich unikátnej kultúry a prírodného bohatstva a zároveň sa tým snažia o zabezpečenie pohody a bezpečnosti turistov.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button