Chute ÁzieKultúra

Masala – korenie indickej kuchyne, ktoré si môžete pripraviť doma

Každá krajina je známa svojimi tradičnými jedlami a neopísateľnými chuťami. Masala je poklad indickej kuchyne, ktorý dotvára jedlá a nápoje k dokonalosti. Pripravte si ju doma a používajte ju pri varení.

Indické korenie

Ak už ste ochutnali indickú kuchyňu určite viete, že jej chuť sa výrazne líši od tej slovenskej. Inou ju robí najmä korenie, ktoré sa v Indii používa. Masala predstavuje zmes mletého korenia, ktoré pochádza z južnej Ázie. Často je označované aj ako korenie piatich vôní. Zmesi sa svojim zložením odlišujú podľa regiónov a často sú dotvárané podľa chutí kuchárov.

Existuje viac druhov

Masala sa využíva pri príprave viacerých jedál a jej zloženie sa často líši. Poznáme preto viacero druhov tohto korenia. Medzi tie najznámejšie patrí Chai masala, ktorá sa používa pri príprave čajov. K dotvoreniu chuti sa pridáva aj mlieko. Známa je tiež Garam masala najmä pre svoju pikantnosť. Označenie garam v preklade znamená horúca. To však nemusí ukazovať len na štipľavú chuť, ale aj na spôsob prípravy. Tandoori masala sa používa pri marinádovaní mäsa a jeho následnom grilovaní. Masalou je označované aj kari korenie, ktoré sa vyznačuje svojou typickou žltou farbou.

Využitie pri varení

Masala sa používa vo viacerých receptoch a preto je jej použitie rôzne. V niektorých receptoch sa korenie mieša s bylinkami a v iných sa pridávajú orechy, cesnak alebo cibuľa. Často sa z korenia vytvára pasta pridaním octu, vody alebo iných tekutín. Najviac sa hodí k príprave mäsa. Výborná je v marinádach alebo v mletom mäse. Použití je samozrejme omnoho viac a pri experimentovaní sa medze nekladú.

Pri varení sa korenie často mieša s ďalšími surovinami (zdroj obrázku: canva.com)
Pri varení sa korenie často mieša s ďalšími surovinami (zdroj obrázku: canva.com)

Urobte si sami

Korenie masala sa skladá z viacerých prísad. Medzi základné patria bobkové listy, fenikel, biele a čierne korenie, klinčeky, škorica, muškátový oriešok, kmín, semená koriandra, pomleté čili papričky a zelené struky kardamónu. Všetky prísady sa spolu zmiešajú a potom sa na sucho opečú na panvici. Následne sa pomelú na jemno. Predtým ako sa z masaly ide niečo variť zvykne sa korenie opiecť na panvici aby sa z neho uvoľnila aróma. Práve tá dodá jedlu jedinečnú chuť.

Korenie masala si môžete pripraviť aj sami (zdroj obrázku: canva.com)
Korenie masala si môžete pripraviť aj sami (zdroj obrázku: canva.com)

Dostupná aj na Slovensku

V prípade, že sa vám masalu nechce pripravovať dostupná je aj v slovenských obchodoch. Globalizácia nám priniesla nové možnosti v gastronómií a tak si jedlá indickej kuchyne môžete pripraviť aj doma. Na internete alebo v knihách nájdete obrovské množstvo receptov s využitím masaly. Je teda len na vás či sa rozhodnete si ju sami pripraviť alebo ju kúpite v niektorom z obchodov.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button